You are currently viewing Recycling at Starbucks (in Dutch)

Recycling at Starbucks (in Dutch)

Hoe kon het zo lang geduurd hebben dat jullie hier iets met betrekking tot Starbucks zouden vinden he? Dat vraag ik mezelf ook af hoor, want iedereen die mij langer dan een dag volgt weet ondertussen dat ik meer tijd bij de Starbucks doorbreng dan de gemiddelde Starbucks bezoeker. Ja, volgens mij ben ik al jaren vaste klant. Hoef ik negen van de tien keer alleen maar goede morgen te zeggen, en helaas af te rekenen. Wat ik drink, en wie ik ben weten bijna alle werknemers ondertussen. Oops. 😉

Nu vertelde Starbucks mij dat Starbucks recent is begonnen met een nieuw recyclinginitiatief voor papieren bekers (in elf, door het bedrijf geleide, winkels in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Dit zijn dus niet de stations winkels.) En met de hoeveelheid bekers die zij dagelijks uitgeven, is dit een enorm positief iets natuurlijk! Helemaal wanneer wij als klanten gaan begrijpen dat we vanaf nu onze bekers dus niet in de vuilnisbak gooien, maar neerzetten op de daarvoor bestemde plek binnen deze vestigingen. En daarmee dragen wij dus direct weer bij aan een beter milieu!
Hoe mooi zou het nu zijn als die winkels in de steden ook nog eens op een lijn zouden komen met de Starbucks vestigingen op de stations? Die scheiding geeft meer struggles dan gelijklopende oplossingen lijkt het. Een goed voorbeeld is het Starbucks loyalty systeem, dat in zoveel landen een super chill systeem is, maar iets wat hier in Nederland door die scheiding moeilijk realiseerbaar lijkt. (En het Starbucks loyalty systeem wat wij niet hebben, is juist een van de betere / beste loyalty systemen die er zijn!)

Terug naar recycling. Waarom is het nu dan beter om het afval te recyclen? Materiaal opnieuw gebruiken (recycling) heeft drie belangrijke voordelen. Je hebt minder nieuwe grondstoffen nodig, waardoor bijvoorbeeld minder bomen voor papier gekapt hoeven worden, of er minder aardolie nodig is voor de productie van plastic. Ook is er minder landbouwgrond nodig voor de productie van bijvoorbeeld hout of katoen, waardoor meer grond beschikbaar blijft voor voedselproductie. En de uitstoot van broeikasgassen daalt, omdat hergebruik van materialen minder energie kost dan ze nieuw te produceren.

Na een succesvol vergelijkbaar verzamelproces voor recycling in deelnemende Britse winkels, kunnen klanten in Nederland nu elke gebruikte papieren beker bij elf Nederlandse winkels inleveren. En met elke bedoelt Starbucks niet alleen die waar hun logo op staat, maar ook die van de concurrent. Als die niet een vergelijkbaar initiatief hebben, is dit dus een prima optie om zelf ook een klein steentje bij te dragen. Naast dit speciale punt worden bekers ook door de winkelteams verzameld en gesorteerd voor verdere recycling. Het terugdringen van afval is onderdeel van de wereldwijde milieudoelstellingen van Starbucks en dit nieuwe bekerrecycling-initiatief in Nederland benadrukt de toewijding van Starbucks om zoveel mogelijk bij te dragen aan een beter milieu.

Dit is daarbij een mooie aanvulling op de korting van dertig cent die Starbucks al een langere tijd biedt voor klanten die een herbruikbare beker meenemen, het aanbieden van de herbruikbare bekers die voor €2 in de winkels worden verkocht. Zo zie je dat recyclen, beter is voor het milieu wat we stiekem al wisten, maar ook bespaar je er geld mee! (En stiekem willen we allemaal besparen op onze uitgave aan deze vrij prijzige consumer producten toch? Als “oude” man weet ik dat mijn koffie “vroeger” vijf gulden kostte, nu zit ik op bijna 6 euro. Dat is een flinke inflatie dus ik draag graag bij aan een beter milieu en daarbij een goedkopere koffie :-p)

De op dit moment deelnemende Starbucks winkels zijn:

1. De Pijp (Ferdinand Bolstraat)
2. Het Damrak
3. De Leidsestraat
4. De Overtoom
5. De Singel (Bloemenmarkt)
6. De Bank (Utrechtsestraat)
7. De Beethovenstraat
8. Hoog Catharijne (Utrecht)
9. Hollandse Toren (Utrecht)
10. Hof van Bern (Utrecht)
11. Grote Marktstraat (Den Haag)

Daarbij zien we meteen dan mijn mooie stad Amsterdam de meeste deelnemende vestigingen heeft, en als fanatieke Amsterdam liefhebber, ben ik daar natuurlijk extra blij mee.

Recycling, doe jij ook mee?