Camerabag : LowePro PROTACTIC 450 AW (DUTCH)

De eerste indruk wanneer ik de LOWEPRO PROTACTIC 450 AW uit de doos haalde waar in deze verzonden was, was er eentje van wow. Flinke tas! Daarmee leek aan ruimte geen tekort, en dat bleek ook zeker te kloppen.

De indeling van de tas is ook nog eens geheel naar eigen wens in te vullen. Kijk je naar wat past er dan allemaal in? Nou in ieder geval twee DSLR cameras, waarvan een voorzien van een groot objectief. (70-200mm bijvoorbeeld.) Daarnaast passen er nog 8 objectieven in en een 15 inch laptop. Uiteraard naast dit alles is er nog meer dan genoeg ruimte voor accessoires.

Voor de exacte specs verwijs ik je graag door naar de website van CameraNu, die deze topper van een tas uiteraard in hun assortiment hebben zitten. (Ook de nieuwe versie hiervan, vind je hier.) Deze informatie is algemeen bekend en makkelijk op te zoeken, laten wij het vooral hebben over mijn mening betreffende de tas en wat ik zie als sterke en eventuele zwakke punten.

Zoals dus al aangegeven zit het grote voordeel van deze tas in de beschikbare ruimte. Al mijn gear inclusief MacBook Pro kan gemakkelijk opgeborgen worden en daarbij blijft er nog aardig ruimte over om bijvoorbeeld een extra trui, o.i.d. mee te nemen.

Nu is voor mij persoonlijk al die ruimte ook weer enigszins een nadeel. Als stadsfotograaf heb ik niet zo veel ruimte nodig. Wat lenzen en een body en klaar ben ik meestal. In dat geval heb je dan dus een enorme tas mee. Wel is die enorme tas prima en comfortabel te dragen. Bij een steden trip, pers reis, of iets waarbij is al mijn gear nodig heb, is deze tas dus wel gewoon ideaal. Alles kan mee. Zit goed, stevig en overzichtelijk opgeborgen en heeft de mogelijkheid om mijn statief goed vast te maken aan de buitenkant.

Een ander enorm gebruikersgemak is de mogelijkheid om met de tas eigelijk gewoon hangend aan je lichaam spullen eruit te halen of te wisselen van body. Je kan op deze manier eigelijk bij alle inhoud van de tas komen, en dus is het nooit een must om de tas op de grond te zetten. Misschien vraag je je nu af, maar hoe bereik ik al mijn spullen dan als er zoveel ruimte in de tas is en ik deze ook niet eens zoe hoeven neerzetten. Nou, er zijn vier toegangsmogelijkheden, via het hoofdvak, (aan de achterzijde) de beide zijkanten en bovenkant.

Naast dit alles is het bij de LOWEPRO PROTACTIC 450 AW ook mogelijk om op verschillende manieren zaken te bevestigen aan de buitenkant om zo nog meer extra’s mee te dragen. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde statief, maar ook bijvoorbeeld een waterfles.
Extra kleine ruimtes voor die extra batterij, een aantal extra memory cards, overal is aan gedacht.

Ik denk dat het grote voordeel overal direct weer naar voren komt he? Ja deze tas heeft enorm veel ruimte. En ook als je de tas helemaal vol stopt met al jouw gear, alles voelt veilig, vertrouwd en goed opgeborgen. Dat is nog wel eens anders wanneer ik mijn gewone rug tas gebruik om mijn camera in mee te nemen.

Dankzij de diversiteit aan opbergmogelijkheden is deze tas ook volledig te personaliseren en ook dat draagt weer enorm bij an het gebruiksgemak. Alles past en zit waar jij bepaalt dat het zit. En wie wil nou niet dat wanneer de dingen opgeruimd zijn, dat ze daar opgeruimd zijn waar wij dat willen. Op die manier vinden we ze ook simpel weer terug. 

Om af te sluiten een lijstje van pluspunten die de tas voor mij erg handig maakt, en dankzij de komst van de 2e versie een stuk beter betaalbaar.

 • Enorm veel ruimte in de tas 
 • Solide draagcomfort en laag in gewicht 
 • Makkelijk uit te breiden
 • Regenhoes bijgevoegd
 • Veel accessoires mogelijk
 • Veel configuratie mogelijkheden
 • Apparatuur is goed toegankelijk
 • Zeer stevig materiaal
 • Perfect voor city trips / fotoreizen waarbij je veel gear mee wil nemen
 • Verschillende toegangen, makkelijk om camera te pakken
 • Flinke tas maar voelt niet zo wanneer je hem op je rug hebt

Mijn voornaamste “nadeel” is dus ook het voornaamste voordeel van de LOWEPRO PROTACTIC 450 AW en dat is de ruimte en het formaat. Als ik mn camera mee wil nemen inclusief een of twee objectieven, dan is deze tas net iets te groot voor mij, en hierdoor moet ik vaak toch voor mij kleine niet beschermende rugtas kiezen als ik niet de hele dag aan het fotograferen ben. Maar laten we eerlijk zijn, als dat het grootste nadeel is, lijkt het mij een prima tas niet? Voor mij betekend het gewoon dat ik naast deze tas, ook nog een kleinere camera tas moet vinden, die wat meer gericht is op dagelijks gebruik waarbij fotograferen niet het enige doel van de dag is. (En welke in een grote stad als Amsterdam iets minder duidelijk roept: “he kijk, ik heb een heleboel camera spullen met me mee!”.)