Mijn Leofoto statief (Dutch)

Een statief. Dat onderdeel van je foto uitrusting, dat stiekem vaak meer een last is dan iets anders. Toch? Of misschien toch ook niet.

Ik geef het meteen toe, het mee sjouwen van een statief als je op pad gaat is verre van ideaal. Hoe neem je je statief nou mee, zonder dat het in de weg zit en je er de hele dag mee in je hand loopt. Als je een heel klein statief hebt, past het mooi in je tas, maar dan kom je vaak in de problemen met de maximale hoogte en stabiliteit van je statief. Neem je een een groot pro statief, ja dan heb je wat om mee te sjouwen. Daar tussen in zit het reis statief, makkelijker mee te nemen, en wat altijd wel bruikbaar door de solide bouw en prima maximale (en minimale) hoogte.

Maar laten we eerlijk zijn. Een statief, oftewel driepoot (tripod) is gewoon een noodzakelijk kwaad. We krijgen er bijvoorbeeld geweldige long exposure fotos door. Het is eigelijk een fantastisch hulpmiddel dat mogelijkheden biedt die anders onmogelijk zijn. Daar moeten we nou eenmaal dus iets voor over hebben, kijkend naar het meenemen van ons statief.

Bij de aanschaf kijken we eigelijk voornamelijk naar de prijs, tenminste dat was bij mij altijd het geval. Betaalbaar en zo klein mogelijk was waar ik naar keek. En daarmee volgde de ene miskoop na de andere. Mijn eerste statief was gewoon te groot, paste niet in de handbagage en laten we eerlijk zijn, was ook niet van de beste kwaliteit. Maar wel goedkoop! Het resultaat, prima foto als ik hem meenam, maar wat vaker gebeurde was dat het statief gewoon thuis bleef. Paste dus niet in de handbagage of ik had gewoon geen zin om dat ding de hele tijd de stad door te slepen. Hierna volgde een duurder model, veel kleiner, en op het eerste gezicht aardig stevig. En ja hoor, zo klein dat het prima in de tas paste, maar dan merk je dat je statief eigelijk niet de gewenste hoogte haalt hierdoor. Als hoogtepunt breekt er na een jaar (minmaal) gebruik een van de onderdelen vanaf en is het statief eigelijk onbruikbaar. Deze ging wel vaak in de tas, maar door de beperking in hoogte lukte het toch weer niet om de gewenste foto te maken. Nu zijn we enkele modellen verder en ben ik beland bij het LEOFOTO LS-284C carbon statief. En stiekem ben ik daar wel heel erg tevreden mee! Helemaal gezien ik naast dit statief ook nog een LEOFOTO MT-01 heb. Dat is echt een mini statief, wat dan weer wel een prima gewicht kan dragen. Deze gaat dus altijd mee in de tas, just in case. Uiteraard met de nodige beperkingen, maar een statief dat je altijd mee hebt zonder er last van te hebben.

Mijn LEOFOTO LS-284C carbonstatief is een ideaal statief voor alle omstandigheden. Het compacte maar erg degelijke statief is gemaakt van 10 lagen kruislings geweven en versterkt carbon, waardoor je verzekerd bent van een zeer stabiel reisstatief, wat dus wel ook een prima maximale werk hoogte heeft. De eerste test om te kijken of dit ook echt zo was, kwam in Zuid Tyrol. Hiken, een waterval, regen, bergen, gras, bos, overal was het statief prima te gebruiken en stevig neer te zetten. Uiteraard bleek als snel dat ook het gebruik in mijn stad, Amsterdam, zonder enige problemen ging.

De maximale werkhoogte is 127 centimeter en met de los meegeleverde middenkolom is dit uitbreidbaar tot 158,5 cm. De minimale werkhoogte is een indrukwekkende 14,5 cm, en dat is laag bij de grond! Ingeklapt is het LEOFOTO LS-284C carbonstatief slechts 53 centimeter lang en het past dus in vrijwel alle handbagage. Dit is voor mij een flink plus punt want vaak was mijn vorige statief te groot voor de handbagage en moest deze dus tijdens city trips thuis blijven. Het draagvermogen van dit statief is 10 kilo, terwijl het eigen gewicht slechts 1,4 kilo is. Ook fijn, want we dragen al voldoende gewicht aan camera gear met ons mee. (Vooral, als je net als mij, nog met een DSLR schiet. Deze zijn een stukje groter en zwaarder dan de nieuwe generatie systeem cameras.)

Een ander punt waar we vaak tegen op kijken bij een statief is het opzetten hiervan. Ook dit is met de LEOFOTO LS-284C een verademing. Poten uitklappen en de juiste hoogte kiezen en daarna zet je in zo’n 5 seconden je camera vast op het statief. Ook opvallend is het uiterlijk van dit statief. Grijs, zwart en blauwe tinten geeft een stoere look. Eentje die opvalt. Ik gebruik mijn statief regelmatig tijdens foto walks en zogenaamde instameets, en iedere keer dat ik het statief uit klap, zie ik bewondering waardige blikken welke gevolgd worden door vragen over het merk en opmerkingen over de goede look van het statief.

Bij het aanschaffen van een nieuw statief moet je vooral op de volgende punten letten, en jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Het budget, wat wil je maximaal uitgeven?
 2. Het budget 2.0, zorg dat je geen miskoop doet door een te laag budget, daarmee wordt je uiteindelijke keuze alleen maar duurder!
 3. Bepaal het maximale draag gewicht. Kijk naar je camera en lenzen!
 4. Is er een maximale hoogte die het statief moet hebben?
 5. Hoe groot en zwaar mag het ingeklapte statief zijn zodat het voor jou nog bruikbaar en niet tot “last” is?
 6. Bedenk goed voor welke doeleinden je het statief wil gebruiken en kijk vooraf goed of alles wat je er mee wilt, ook mogelijk is. Denk hierbij aan de maximale hoogte, maar ook de minimale hoogte voor bijvoorbeeld macro fotografie. Of misschien verschillende bevestiging mogelijkheden.
 7. Is het nodig om het statief (regelmatig) goed te kunnen reinigen? Denk hierbij aan het gebruik.
  1. Ja: dan is een draaikoppeling aan te raden, deze zijn namelijk makkelijker te demonteren, en weer in elkaar te zetten.
  2. nee: anything goes 😉

Laat je vooral ook adviseren door een gespecialiseerde partij, zoals de betere camera speciaal zaak.
Nu moet ik eerlijk toegeven dat LEOFOTO voor mij nog geen bekende naam was. echter zegt dit helemaal niets want ik kende het merk niet, maar ben erg tevreden over de kwalitatief hoge producten waar ik nu de eigenaar van ben. Daar ik hun producten hier behandel, ook even een korte introductie van het merk:

LEOFOTO is een van de toonaangevende en meest gespecialiseerde fotografie apparatuurmerken en afkomstig uit China. Zij leveren Al meer dan 10 jaar hoogwaardige producten, van statieven tot verschillende foto accessoires zoals professionele balhoofden, L-beugels, panoramakoppen aan fotografen over de hele wereld.

Kijk je naar het LEOFOTO assortiment dan zie je meteen dat dit bestaat uit verschillende series, welke ieder een eigen specialiteit hebben. De Ranger Serie is de all round variant, compact en deze wordt standaard geleverd met een balhoofd. Ideaal voor mij dus, daar ik vaak inde stad te vinden ben, maar soms ook tijdens reizen in de natuur beland. Nu heb ik een statief wat overal prima inzetbaar is!

Hiernaast zijn er nog de Hiker en de Armour Serie. Deze zijn voorzien van een instelbare middenkolom waardoor ze snel in hoogte te verstellen zijn. Hiermee richt het merk zich meer op de natuur- of sportfotografie.

De Traveler statieven zijn,  eigelijk voor de hand liggend het meest geschikt voor op reis. Voor extreme degelijkheid en een grotere werkhoogte is er de Mountain serie. Nog steviger, en een grotere maximale werk hoogte is wat je hiervan kan verwachten.

Nu je kort gelezen hebt waar je op moet letten bij de aanschaf van een statief en welke series LEOFOTO heeft, een kleine opsomming van punten die LeoFoto een aantrekkelijke keuze maken:

 • Prijs / Kwaliteit.
 • 10 laags hoogwaardig carbon
 • Goede stevigheid
 • Licht gewicht
 • Simpele draai knoppen om het statief (soepel) uit te schuiven
 • Twijfel je over de kwaliteit? LEOFOTO geeft je 10 jaar garantie op hun producten!
 • Snel verstelbaar systeem
 • Onderhoud en reiniging mogelijk door uit elkaar te halen statief
 • Grote mogelijkheid in accessoires

Wil je zien hoe LEOFOTO het doet in vergelijking met de concurrentie? Kijk maar eens naar deze test resultaten
Ook erg interessant zijn de blogs aangaande LEOFOTO producten op de website van De Greef en Partner, hier hebben enkele bekende instagrammers andere LEOFOTO modellen onder de loep genomen en hun reviews zijn zeer de moeite waard!

Benieuwd naar het LEOFOTO verhaal en het hele assortiment? Klik dan hier!

Heb je interesse in een LEOFOTO statief? Dan kun je uiteraard mijn kortingscode ” DUTCHIECAMNU10” gebruiken om een LEOFOTO statief met 10% korting aan te schaffen bij CameraNu

Mocht je nog vragen hebben, welke ik mogelijk kan beantwoorden, stuur mij dan gewoon even een mailtje, laat een comment achter hier, of stuur me een direct message op Instagram. 

D.