You are currently viewing Compact. Krachtig. Betaalbaar. NISSIN i60

Compact. Krachtig. Betaalbaar. NISSIN i60

Click here for the English version!

Een flitser doet je foto nooit goed. Dat is iets wat we vaak horen. En eerlijk gezegd, ook een gedachte die ik vaak heb. Maar dit is denk ik ook iets wat voornamelijk opgaat voor flitsers die ingebouwd zitten in je camera / mobiele telefoon. Deze zijn niet instelbaar en geven vaak idd een teleurstellend resultaat. 

Naast deze flitsers zijn er natuurlijk ook nog andere opties. Opties waarmee je een veel professioneler resultaat krijgt zonder dat je toch echt wel een grote lamp mee sjouwt. Een van deze opties is de Nissin i60A.
De compacte Nissin i60A reportageflitser is de uitgebreidere grote broer van de Nissin i40. Deze hoogwaardige systeemflitser is een eenvoudig bruikbare TTL-flitser met richtgetal 60 (100ISO, 200mm) en een zoomkop van 24mm tot 200mm. Nissin heeft de i60A uitgerust met het Nissin NAS (Nissin Air System) radiografische TTL-flitssysteem waarmee je tot een afstand van 30 meter je flitser volledig draadloos en op afstand kunt aansturen.

Mijn directe gedachte bij het horen van TTL was dan ook: en wat betekend dat? Nou, TTL staat voor een ‘Through The Lens’-meting. Werk je met een flitser in TTL-modus, dan geeft deze, nog voor het maken van de foto, een zeer korte onwaarneembare flits. Deze flits dient om de hoeveelheid licht die terugkomt van het onderwerp te meten en hierop past de flitser razendsnel zijn sterkte aan. Dit gebeurd bij sommige reportage flitsers met infraroodlicht, bij weer andere is dit gewoon flitslicht. De fotos die je maakt worden dus eigelijk altijd vrijwel gelijk belicht. Hierbij maakt het ook niet uit of de flitser direct gericht staat op het onderwerp, of dat er indirect wordt geflitst want die berekening vind iedere keer plaats. Het hele proces gaat zo snel, dat je hier niets van merkt en ook geen enkele vertraging oploopt.

De Nissin i60A werkt TTL op alle spiegelreflexcamera’s van Nikon, Canon, Sony, Fuji en op systeemcamera’s met het fourthirds systeem. Omdat de flitser compact van formaat is, past deze ook prima op de wat kleinere camera bodies. In mijn geval heb ik uiteraard die voor de Nikon aangeschaft, want deze is getest in combinatie met mijn Nikon D850.
De kop van de flitser is in alle richtingen te verstellen en wordt geleverd met een ‘bounce bakje’. Deze stuurt het licht en dit is ideaal omdat je hiermee het licht dus ook kan weerkaatsen via bijvoorbeeld de muur. Hiermee krijg je een mooiere belichting dan wanneer je “rechtstreeks” flitst.
Deze flitskop steekt goed ver naar voren. Hierdoor worden slagschaduwen van zonne- kappen minder snel zichtbaar want die willen we liever niet terug zien natuurlijk.

Gekeken naar de inhoud van de doos is er uiteraard ook een groothoek diffusor. (tot 16 mm bij full-frame.) Aan de achterkant zien we twee instel wieltjes om de flitser van de juiste instellingen te voorzien. Voor draadloos flitsen kiezen we groep A, B of C. De functies TTL, A (groen, volautomatisch), M, Sd en Sf zijn duidelijk en er is een lichtstand speciaal voor video. Met het rechter draaiwiel stel je sterktes in, af te lezen op het kleine lcd scherm. Met vier druktoetsen daarbinnen navigeer je in diverse instellingen. De flitser is een “opsteekflitser” en wordt vastgeklikt op de hot shoe wat handige is én minder kwetsbaar dan bijvoorbeeld een vast draai montage.
De flitser is aan te sluiten op een extern pokerpack en wordt van stroom voorzien door vier AA batterijen. Deze veel voorkomende batterij soort zorgt voor extra gemak omdat deze batterijen overal bijna te koop zijn. Zo kom je niet snel zonder stroom te zitten.

Compact en krachtig dus, maar bij de Nissin i60A draait het echter niet alleen om die kracht – een andere belangrijke functie is de draadloze functionaliteit, dankzij het ingebouwde “Air” systeem. Dit systeem kan tot drie andere groepen compatibele Nissin-flitsers aansturen.

  • Makkelijk te bedienen
  • Goede lichtsterkte
  • Relatief goedkoop
  • Radiografisch aan te sturen
  • TTL functie voor verbeterd resultaat en gebruisgemak
  • Compact formaat

Als conclusie zie ik dat de Nissin prima resultaten geeft, in vele gevallen is dit echt een toevoeging om een portrait beter te belichten en opent het mogelijkheden om tegen fel zonlicht in te belichten. Aan de andere kant zie je toch ook weer dat een losse flits lamp een beter resultaat geeft. Maar die zijn vaak toch ook weer duurder, minder mobiel, en moeilijker te bedienen. 
Deze Nissin flitser is voor mij ideaal, omdat deze prima in mijn camera tas past, en dus eigelijk altijd mee kan als ik op pad ga. En dat is zonder dat je er last van hebt.

Hou mijn instagram account in de gaten om meer foto te zien waarbij ik de flitser gebruikt heb, en dus om te zien welke resultaten ik er onder verschillende omstandigheden mee heb kunnen behalen. 
Ik ben in ieder geval erg blij dat ik de keus gemaakt heb deze flitser aan te schaffen en een plekje te geven in mijn cameratas. Zo vaak loop ik tegen plekken aan die net genoeg natuurlijk licht hebben, of op de verkeerde plekken. Deze flitser is dan een ideale oplossing van dat probleem. 

Wat zijn jouw ervaringen met flitsers? Laat het me weten!

D.