You are currently viewing SAAL DIGITAL PHOTOBOOK

SAAL DIGITAL PHOTOBOOK

Om te beginnen, SAAL Digital, wat is dat? 

Click here for the English version!

SAAL Digital is een aanbieder van fotoboeken, fotoprints, posters etc. Denk aan een soort Albelli, maar van horen zeggen, dan met een hogere kwaliteit producten. Nu is dit mijn eerste fotoboek, dus vergelijkingen met andere aanbieders kan ik helaas nog niet maken. Je herkent SAAL Digital vast van de promo posts op Facebook en Instagram waarbij ze uitnodigen om hun fotoboek te beoordelen en te reviewen. Die komen namelijk met aardige regelmaat voorbij. (Bij mij is dat tenminste het geval.) Ik vond het altijd verleidelijk om me aan te melden maar dacht vaak ook, he, dat tegoed wat je dan krijgt is net niet genoeg om eens echt iets te testen.
Nu kreeg ik dan toch de kans om eens echt te kijken naar hoe een boek online maken ging met hun software en nog belangrijker, hoe het resultaat eruit kwam te zien.

Omdat SAAL Digital nog wel eens een award wint met hun producten, was ik enorm benieuwd naar het resultaat. En ik moet meteen erkennen dat ik blij verrast was toen mijn boek op de deurmat viel!

De eerste indruk

Mijn eerste indruk was zoals eigelijk altijd bij dit soort dingen: Er zijn flink mogelijkheden qua afmetingen, papier, print, etc, maar hoe gaat dat er nou daadwerkelijk uitzien. Zou dat lijken op de fotoboeken die we in de winkels zien liggen, en op onze koffie tafels? Of komt er nu zo’n lelijke hoog glans foto uit op goedkoop foto papier alleen dan in de vorm van een boek? En die cover keuzes, wat moet ik me daar nou in “real life” bij voorstellen?
Om dat probleem op te lossen vroeg ik samples aan. Dus een sample set voor de cover opties en een sample set voor de papier en print opties. Zo kon ik mooi zien hoe alles er uit komt te zien wanneer je het ook echt in je handen hebt. Dit is zeker iets wat ik je kan aanraden! Je betaald daar 10 euro per setje voor maar die set komt dan met een waardebon van 10 euro voor je volgende bestelling. 

Ik ga je nu niet meenemen door alle keuzes die SAAL Digital aanbiedt of alle opties die er zijn in de software die nodig is om een foto boek samen te stellen. Wel ga ik je vertellen dat ik de software prima te gebruiken vond! Er zijn vaste layouts te kiezen, maar ook kan je volledig je eigen pagina in richten. In mijn boek ben ik uit gegaan van een lay out welke ik aan paste naar eigen inzien. Vaak volstond de opmaak en wanneer niet, koos ik mijn eigen layout. Zo paste alle fotos zoals ik dat graag zag, en zijn de beperkingen van de auto lay out geen factor. Conclusie aangaande de software: prima te gebruiken en met een beetje gepuzzel en proberen kom je overal wel uit.
Ik vond de opties die er zijn qua formaat, afmeting, papier, print, etc meer dan prima maar uiteraard zijn er zeker nog stappen te nemen om dit nog uit te breiden. (Embossed de naam van je boek op de cover bijvoorbeeld zou een grote plus zijn. De letters op de cover zoals je nu kiest zien er in mijn idee wat goedkoop uit.)

Nu mijn boek helemaal klaar is, en ik op het punt sta om te bestellen valt mij op dat je het boek kan exporteren als PDF. Even denk ik, wow dit is geweldig. Mijn eigen boek als PDF, dus ik heb een digitale versie, en een versie die ik eventueel nogmaals kan printen. Bijvoorbeeld bij een andere aanbieder om te vergelijken hoe het boek er daar uit komt. Helaas wordt al snel duidelijk dat deze PDF een vrij waardeloze toevoeging is. Op elke pagina staat groot voorbeeldweergave. Een PDF die geheel onbruikbaar is dus. Jammer. 

En daar is mijn boek!

Terug naar mijn foto boek. Het boek dat ik nu in mijn handen houdt. Ik heb gekozen voor de zogenaamde “art print”. Het Artprint papier zorgt in de woorden van SAAL voor een bijzonder optiek en de fijne structuur in het oppervlakte zorgt voor een bijzondere indruk.
Deze print vorm en het bijhorende papier geven een unieke look en feel. Ik vind dat hierdoor het boek extra uniek aanvoelt en oogt. Maar dat mag ook wel. Want ja ik vind het resultaat echt geweldig. En, ja er zitten wat schoonheidsfoutjes in het boek. Daarbij heb ik expres niet heel erg gelet op de fotos die ik uitgekozen heb. Daarmee bedoel ik dan niet gelet op de kwaliteit en juist verschillende kwaliteit fotos gepakt. Enkele gemaakt met mijn iphone. De ander jaren terug met een Nikon D5300, enkele met een Leica camera en het gros toch wel met mijn Nikon D850. Maar op geen enkele manier waren deze fotos bewerkt en geoptimaliseerd voor print. De echte pro let hier op, de gemiddelde persoon die een fotoboek print denk ik niet. En ik wilde juist zien hoe een misschien niet perfecte foto, eruit zou zien. En ja ja, ik ben erg tevreden.

Omdat ik echt het gevoel wou hebben dat ik een fotoboek in mijn handen had heb ik gekozen voor een groot formaat, 28x28CM met een kleine 60 paginas. Daarbij een houtoptiek ongematteerde cover. En dit geeft een prima luxe uitstraling. Het boek valt ook mooi open, waardoor fotos die overlopen over twee paginas net zo mooi en goed tot hun recht komen als fotos op een pagina.
Tevreden, ja zeker. Ik moet zeggen dat ik zelfs trots ben op mijn foto boek! Het is een echt persoonlijk boek geworden met een greep uit mijn werk van city scapes en Amsterdam plaatjes. Maar dat is niet alles. Een ander flink deel bestaat uit fotos van mijn grootste trots, mijn zoontje. De fotos van hem zijn een verzameling van fotos uit zijn eerste drie levensjaren.
Niets liever zou ik een fotoboek als dit, gericht op mijn fotografie en voornamelijk Amsterdam samenstellen en kunnen aanbieden aan jullie. Ik heb zo veel enthousiaste reacties gekregen op de Instagram Stories op mijn @Dutchie account. Hierdoor heb ik direct gekeken naar opties om zoiets aan te bieden, tegen een schappelijke prijs. En dat is nu net een puntje. Dit foto boek, hoe geweldig mooi ik het ook vind, is heel erg aan de prijs. Zo kwam ik op 100 EURO aan kosten. Oei. Daar moet dus een andere oplossing voor gevonden worden, want wil je als freelance fotograaf daar ook nog enige winst bij maken, moet er nog meer boven op. En dat prijst je boek direct uit de markt. Hoge prijzen dus, die prima zijn wil je af en toe een persoonlijk en mooi fotoboek printen. Mijn zoektocht gaat dus verder, en hopelijk kan ik toch snel iets aanbieden wat kwalitatief net zo mooi is, maar vriendelijker geprijst.
Na het zien en in mijn handen hebben van dit boek weet ik het zeker, ik wil zo graag een eigen fotoboek “uitgeven”. Wat een eer zou dit zijn.

Final thoughts

Een ander erg belangrijk punt is de productie en levering. Je betaald een kleine 5 euro aan verzendkosten en kan je daarna verbazen over de snelheid van de productie en levering. Enkele dagen na de bestel knop ingedrukt te hebben werdt mijn foto boek thuis afgeleverd. Daarmee was ik per direct blij verrast. De verpakking van het boek was ook goed. Stevig, goed beschermt en daardoor geen enkele beschadiging mogelijk.

Vraag je je nu toch af, welke opties zijn er nu allemaal? En hoe ziet die software er uit? Neem dan even een kijkje op de SAAL website. Of google eens SAAL Review en je vind talloze reviews die allemaal screenshots hebben van de software. Bij mij geen technische feitjes of specificaties die overal te vinden zijn. Hier heb je mijn mening kunnen lezen over het product. Een uiterst positieve mening! Want had ik al gezegd hoe BLIJ ik was met mijn fotoboek?

Ik heb geprobeerd wat fotos te maken om jullie te kunnen laten zien hoe mijn boek eruit is komen te zien. Deze fotos vind je onderaan deze post en natuurlijk mag je al je vragen aangaande dit boek aan mij stellen. Dit kan via de comment functie hieronder, via e-mail, of via mijn instagram account @Dutchie. 

Heb jij wel eens iets besteld bij SAAL Digital? Of bij een van de soort gelijke foto product aanbieders? Was je tevreden en wat is jouw favoriet?