You are currently viewing Review: fotocadeau.nl fotoboek (Dutch)

Review: fotocadeau.nl fotoboek (Dutch)

Na bijzonder goede ervaringen met SAAL Digital, was het nu tijd om een fotoboek te maken van FotoCadeau.nl. En deze bestelling onder de loep te nemen. Ook dit review is gebaseerd op een niet betaalde samenwerking, maar in ruil voor een “gratis” product. Wederom dus een eerlijke mening, die volledig de mijne is.

Laat mij je meenemen in het proces, van contact tot aan het moment dat ik het fotoboek in handen kon nemen.
De communicatie vooraf aan dit product review nam een heel stuk meer mails en tijd in beslag dan met mijn andere fotoboek review. Waar dat niet meer dan het invullen van een aanvraag was, nam het hier toch zeker 10 a 15 mails in beslag om zaken duidelijk en afgestemd te krijgen.

Nu alles afgestemd is en ik mijn voucher ontvangen heb, ga ik direct aan de slag. Dat wil zeggen, ik begin met het maken van een selectie aan foto’s om 156?! pagina’s mee te gaan vullen. Wat mij opvalt later in het proces wanneer ik de melding krijg dat mijn product verstuurd is, is dat dit via brievenbus pakket gedaan is. Het andere fotoboek van 48 pagina’s was als gewoon pakket aangekomen en niet over verpakt. (Echter het paste wel net aan door de brievenbus) Nu dus drie keer zo veel pagina’s en dit boek zou door de brievenbus moeten gaan passen.

Nadat ik een goede hoeveelheid foto’s klaar heb staan die ik wil opnemen in het fotoboek, besluit ik koffie te halen, een snack klaar te zetten en de fotoboek software te openen. Ik hoop dan altijd met een half uurtje klaar te zijn maar ervaring leert dat dit vaak niet het geval is. Ik open mijn internet browser en type in de url balk: fotocadeau.nl in en kies fotoboek maken. Dit brengt mij bij het volgende begin scherm, en met 156 pagina’s heb ik direct ook het maximum aan pagina’s bereikt. Spannend.

Het begin scherm nadat ik op begin met bestellen heb geklikt (en ben ingelogd) geeft een duidelijk en voor de hand liggend overzicht. Uploads en mijn apparaten. De uploads folder is nog leeg dus mijn apparaten is mijn volgende keuze. Door dat ik op de afbeelding (zie hieronder) bij mijn apparaten verschillende apparaten zie staan dacht ik even dat ik misschien ook direct een paar foto’s vanuit mijn Instagram kon toevoegen. Dat is echter niet het geval. Door op mijn apparaten te klikken krijg je de optie om foto’s te kiezen en uploaden vanaf het apparaat van waarmee je werkt. Mijn laptop in dit geval dus.

Ik kies een grote hoeveelheid aan foto’s, die veelal bestaan uit grote bestanden. Een flinke upload dus. Maar ik beschik over een van de snelste particuliere internet verbindingen dus vanuit mijn kant moet dat geen enkel probleem zijn. Voor fotocadeau.nl blijkt dit toch best een opgave daar ik ruim een half uur zit te kijken hoe mijn foto’s ge-upload worden door de software. (Die je overigens niet hoeft te installeren maar volledig online via de website gaat.) Ga je hoge resolutie bestanden uploaden voor je fotoboek, en zijn dit er een flink aantal? Houd dan even rekening met het feit dat je even geduld moet hebben.
Nu al mijn foto’s ge-upload zijn worden alle pagina’s automatisch gevuld met alle door mij gekozen foto’s. Ik zag even niet meteen waardoor de volgorde bepaald wordt, en als ik kies voor een weergave naar datum veranderd er niets. Direct zie ik dus dat ik nog flink wat moet her ordenen om blij te worden van de opmaak. Zowel in formaat van de foto’s als welke foto’s op welke pagina’s komen te staan. Maar goed, dat is grotendeels ook logisch. Leuk een automatische opmaak, dat klinkt ideaal en tijds besparend maar dat is het natuurlijk niet echt als je waarde hecht aan welke foto waar staat.


Over het algemeen werkt de automatische invulling aardig. Is het formaat foto goed, en wil je een foto per pagina dan gaat dit aardig en hoef je niet heel veel te doen. Wil je ipv enorme witte randen om die ene liggende foto heen twee liggende foto’s op een pagina? Dan moet je dit handmatig aanpassen. Per pagina. Per foto. Ik ben dus zeker 3 a 4 uur bezig geweest om de kaders en foto’s handmatig aan te passen, te ordenen en het boek helemaal zo in te delen als ik het zou willen. Hierbij vond ik de software middelmatig gebruiksvriendelijk. Ja het is allemaal vrij duidelijk hoe en wat je moet doen, maar soms kan dit wel iets soepeler lopen wanneer je juist niet dat standaard iets kiest. Wat ik ook als enigszins onhandig beschouwde was het toevoegen van een rand bij een pagina. Dit gebeurd door middel van het toevoegen van een rand aan de foto. Wil je dus een zwarte rand op je cover, bij de uiteinden van het boek, is die alleen mogelijk wanneer jouw foto ook exact het A4 formaat heeft. En laten mijn foto’s dat nu net niet hebben. (zo blijkt.) Misschien heb ik gemist hoe ik dit op een goede manier kon doen, maar mijn pogingen kwamen uit op iets wat er niet uit zag. Oplossing? Dan maar de hele cover zwart. Met een kleinere foto, met toch dat zwarte kader.

Ik ben een middag bezig geweest, maar die tijd is het zeker waard om een product zo in te richten dat het voldoet aan jouw persoonlijke wensen. En zoals ik er nu naar kijk in het bestel scherm is dat gelukt. Kon het geheel iets soepeler lopen? Zeker. Is dit een probleem? Nee, voor mij zeker niet. Ik ga de bestelling dan ook afronden en dan afwachten tot de koeriersdienst voor de deur verschijnt. (Of tot ik iets in mijn brievenbus vind, maar dat idee vind ik zoals ik eerder al noemde vreemd. Een 156 pagina’s tellend fotoboek inclusief beschermde verpakking voor verzending wat daar doorheen gaat passen? Maar voor nu staat de volgende melding op mijn scherm:

De eerste mail die snel binnen komt aangaande mijn bestelling geeft aan dat ik mijn product nog voor vaderdag kan verwachten. Dit is over twee dagen en er was mij al verteld dat deze termijn niet helemaal correct zou zijn. Goed om te weten, want anders zou ik toch zeker verwachten dat een bedrijf zijn woorden waar maakt.

Uiteindelijk zitten er twee weken tussen bestel datum en aflever datum. Dat is zeker niet snel, maar voor wie Aliexpress gewend is, ook zeker niet langzaam. (Mijn andere fotoboek, geproduceerd in Duitsland had ik zes dagen na bestellen in mijn handen.)

Na twee weken wachten is het dan zo ver. Ik open mijn brievenbus en vind daar een pakket in van Fotocadeau afkomstig uit Letland. Vandaar dat de verzending misschien enigszins op zich laat wachten. Maar goed dit is mijn eerste bestelling van het Fotocadeau fotoboek dus ik weet niet of dit normaliter sneller gaat.
Wanneer ik kijk naar het pakket wat ik in mijn brievenbus vind, constateer ik dat het dus daadwerkelijk past. De buitenste verpakking is prima, en gelijk aan hoe ik fotoproducten van concurrenten heb ontvangen. Tijdens het openmaken zie ik dat de doos / verpakking voor verzenden ook de enige bescherming is. Mijn fotoboek is in prima staat aangekomen, met een klein deukje in een van de hoeken maar voor mij is dat bijzaak. Hier moet ik wel zeggen dat ik mijn andere fotoboeken ontving met een extra beschermingslaag voor de verzending. Die ontbreekt bij Fotocadeau.

Dan is nu het grote moment aangebroken. Wat is de eerste impressie van dit fotoboek? Wat mij direct opvalt is de glossy cover. Deze is voorzien van een motief (door mij gekozen), een kleur (zwart) en een foto. De opmaak ben ik blij mee, en daarmee sta ik volledig achter mijn keuze. Het materiaal en de glossy afwerking vind ik enigszins goedkoop ogen.
De kleuren van de foto’s in het boek, komen prima overeen met hoe de afbeeldingen ge-upload zijn. De kleuren voelen een stuk levendiger dan waneer je ze digitaal ziet. Het foto papier vind ik vergelijkbaar met veel fotoboeken die je in de winkel koopt. Ik zou dit fotoboek dus ook zo in de winkel kunnen zien liggen, met een consumenten verkoopprijs. Deze prijs ligt dan wel een aanzienlijk stuk lager dan de prijs die je voor dit boek betaald door het zelf te ontwerpen.
Vergeleken met een fotoboek concurrent uit het hogere segment zie je duidelijk kwaliteitsverschil. Ik zou dit fotoboek als een consumenten fotoboek omschrijven, wat prima is en door veel mensen als top gezien wordt. Echter is het niet een luxe product waar kwaliteit en exclusiviteit van af springt. Ook hier over moeten we eerlijk zijn. Daarbij is de prijs, die alsnog redelijk hoog ligt, wel een heel stuk gunstiger dan die van het hogere kwaliteit boek.

Stel dit boek zou een matte cover / afwerking hebben, dan zou ik enorm trots zijn om een dergelijk boek via de verkoop aan te bieden. Met de 156 pagina’s heb je namelijk een volwaardig boek in handen met een breed scala aan foto mogelijkheden. Naast de goedkoop ogende omslag, heb ik ook weinig aan te merken op dit fotoboek en laat ik het met trots aan vrienden zien. De positieve online reacties op het fotoboek en de interesse erin maakt me dan ook extra trost om mijn eigen werk zo te zien.

De kans is dus groot dat ik in de toekomst zeker nog zo’n boek ga bestellen. Er zijn zeker opties om dit product aanzienlijk te verbeteren maar ik ben erg tevreden over het eind product!

Hierbij nog enkele foto’s van het product: