You are currently viewing 10 tips voor het fotograferen met de je smartphone

10 tips voor het fotograferen met de je smartphone

Niets makkelijker dan fotograferen met je smartphone, toch? Helemaal waar zou ik zeggen, het gaat allemaal zoveel makkelijker en sneller dan met mijn “grote” DSLR camera. En voor social media en de online wereld, werkt de smartphone natuurlijk ook helemaal prima! Het plaatje wat je geschoten hebt staat namelijk direct klaar op je telefoon om met de wereld gedeeld te worden. 

Toch zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten om het meeste uit je smartphone camera en het moment te halen. En om jou hiermee te helpen heb ik 10 tips voor het maken van jouw beste foto’s! 

Tip nummer 1:

Dit is meteen de allerbelangrijkste. Ken jouw camera / smartphone en de mogelijkheden die de camera biedt. 

De Huawei P40 Pro is voorzien van een overvloed aan mogelijkheden en instellingen om hiermee elk moment het beste plaatje vast te leggen. Denk aan een nachtmodus, wanneer er weinig licht is, de portret modus om die geweldige blurry achtergrond te krijgen bij portretten of de reguliere camera modus die eigelijk direct mee helpt om de beste instellingen te krijgen. Maar ook de Pro  modus, hierbij krijg je veel meer flexibiliteit om je eigen instellingen te gebruiken voor de foto en deze dus meer naar eigen wens te maken. Hiermee kan de kwaliteit een stuk omhoog, maar wel vraagt die om meer nabewerking achteraf. De foto gemaakt in de pro modus ziet er in eerste instantie lang niet zo mooi uit als die gemaakt met de standaard camera. Dus het is belangrijk om te weten, wat je nog moet en kunt doen met die foto’s in de nabewerking.

Opties in overvloed, want hier blijft het niet bij. Denk ook aan licht-schilderij, monochroom en HDR opties. 

Door goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van jouw toestel, haal je weer makkelijker het beste uit de foto op elk gegeven moment. 

Tip 2:

Houd rekening met de compositie, maar wijk ook zeker af van alles regeltjes hier voor. Kies en zoek een unieke hoek, en creëer hierbij originaliteit. Vind zogenaamde “leading lines” en gebruik deze. Je onderwerp in het midden van je foto plaatsen is natuurlijk altijd een mogelijkheid, maar denk ook eens aan de regel van derden. Om niet in teveel detail te treden, mocht je deze termen nog niet kennen, dan zijn het goede google woorden, die een tal van resultaten zullen opleveren.

Tip 3:

Een foto wordt gemaakt door de aanwezigheid of afwezigheid van het aanwezige licht. De felle zon bijvoorbeeld is heerlijk voor ons gevoel, maar voor fotos brengt de zon juist vooral uitdagingen met zich mee. Zo creëert de zon vaak harde schaduwen. Soms mooi, schiet je een portrait, dan in mijn ogen zeer zeker niet. De schaduw laat het dan bijvoorbeeld snel lijken alsof je enorme wallen onder je ogen hebt. En schiet je met de zon achter je onderwerp, dan zul je zien dat het moeilijk is om zoveel de achtergrond als je onderwerp goed te belichten. Zonsondergang geeft dan weer mooi warm licht waarbij alles een beetje oranje / goud kleurt. Is de zon weg dan veranderd dit vrij snel in “blue hour” en dus het moment waarbij het licht erg koud gaat lijken, en er veel blauw in je foto terecht komt. Is er weinig tot geen dag licht? Dan is de nacht modus van de P40 Pro ideaal! hiermee schiet je namelijk zonder statief, uit de hand, een hele aardig foto.

Tip 4:

Vergeet niet scherp te stellen in je foto door met je vinger op het scherm te tikken, daar waar je wil dat de focus in je foto komt te liggen. Wat ook zeker een must is, is ervoor zorgen dat de lens van je camera schoon is voordat je een foto maakt. Omdat we onze telefoons de hele dag in en uit onze zak halen, komt het vaak voor dat we ongemerkt de lens aan raken. Hierdoor wordt de lens vaak van vet en viezig, en dat zie je enorm snel terug in je fotos. Zorg er dus altijd voor dat je even met een doekje, of je trui, de lens schoon maakt voordat je die perfecte toto maakt. 

Door van focus punt te veranderen door op je scherm te tikken zul je ook zien dat de belichting aangepast wordt. Dit valt dus direct mooi samen met wat ik hier boven schreef over het gebruik van licht. 

Tip 5:

Vraag jij je af waarom sommige mensen geweldige foto’s maken met exact hetzelfde toestel als dat jij gebruikt, maar op de een of andere manier zien jouw foto’s er toch altijd iets minder perfect uit? Bedenk dat dat vooral de mensen die hun werk delen op social media, hun foto’s nabewerken. Hier zijn talloze apps voor. Voor mij zijn de belangrijkste: Snapseed en Lightroom mobile. Meer heb ik niet nodig voor de bewerking van mijn foto’s gemaakt met mijn P40 Pro.

Tip 6: 

Het gebruik van de flitser op bij je smartphone camera. Niet doen. Die flitser is ideaal om het sleutelgat te vinden avonds wanneer je thuis komt en er te weinig licht is bij de deur, maar voor fotos kan je hier beter niet aan beginnen. Het licht is veel te fel en geeft eigelijk geen enkel positief resultaat. Wil je toch echt wat licht van de flitser gebruiken, vraag dan of iemand je kan helpen, en gebruik het licht van de flitser van een tweede toestel. Deze flitser dek je vervolgens af met bijvoorbeeld een dun wit zakdoekje, hierdoor wordt het licht een stuk egaler en beter bruikbaar. 

Tip 7: 

Zoom niet teveel in, en als het kan probeer te “zoomen” door gewoon dichterbij je onderwerp te gaan staan. Ondanks dat de P40 Pro geweldige zoom mogelijkheden heeft, wanneer je verder dat 5x zoom gaat, kost dit je kwaliteit. Heb je geen andere optie, dan zet je uiteraard de zoom mogelijkheden in van de P40 Pro, maar doe dit alleen wanneer het niet anders kan. Wil je toch 50x inzoomen om een foto van de maan te maken? Gebruik even een statief voor je camera. Dan kom je prima weg met een foto waarbij de details minder belangrijk zijn. 

Tip 8:

Vind je apps en het nawerken van foto’s toch nog een te grote uitdaging, probeer dan vooral met de gewone camera stand van de P40 Pro je foto’s te maken. Huawei zorgt er dan direct voor dat je foto een soort van ge-edit wordt voordat je dit zelf echt ziet, en zo haalt de software een in zijn ogen ideaal plaatje naar voren. En vaak zijn die levendig, kleurrijk en prima bruikbaar!

Tip 9: 

Misschien nog als aanvulling op de vierde tip, zorg dat je je camera stabiel houdt tijdens het maken van een foto. Dit zorgt ervoor dat de foto mooi scherp wordt en geen motion blur bevat omdat je de camera teveel bewoog toen je een foto maakte. Probeer dus altijd stil te staan bij het maken van de foto.  

Tip 10: 

Probeer te zorgen voor een rechte horizon. Een van de meest storende dingen is voor mij toch wel een enorm scheve foto. Helemaal omdat dit vrij simpel te doen is met behulp van de horizon tool in de camera of met behulp van een app als Lightroom om de foto achteraf recht te zetten. 

Met het in gedachte houden van deze tips denk ik dat je met jouw P40 Pro (of andere huawei toestel natuurlijk, want de meeste hebben geweldige camera mogelijkheden) een heleboel top fotos zult kunnen maken. Ontwikkel hierbij je eigen stijl en experimenteer met dingen. 

De eerste tip is hierbij het allerbelangrijkste. Dus kijk goed naar de mogelijkheden en wat verschillende instellingen doen. De ultra wide angle geeft een heel mooi breed beeld, maar daarbij ook enorm veel vertekening aan de hoeken van de foto. Het is dus af te raden om de wide angle te gebruiken voor een groepsfoto wanneer er hoofden / mensen aan die uiteindes staan. Deze krijgen namelijk snel een niet flatteuze vorm. Zoom dus alleen wanneer echt nodig, en kies de juiste camera stand voor het moment. 

Heb je aan de hand van dit artikel een vraag, of een vraag die juist niet beantwoord is door bovenstaande, laat dan even een comment achter. Dan zal ik proberen daar zo snel mogelijk op te reageren om hiermee jou te helpen je fotografie naar een hoger niveau te tillen. 

Ben je benieuwd naar hoe de fotos die ik maar er dan uit zien? Neem dan zeker even een kijkje op mijn Instagram pagina welke je kunt vinden onder de handle: @Dutchie 

In ieder geval veel fotografie plezier, met de feestdagen om de hoek denk ik dat er heel wat fotos gemaakt gaan worden nog deze dagen. 

D.